Kontrola kratkovidnosti

Kratkovidnost je česta vizualna poremećaj koji se manifestira smanjenjem vida na daljinu. To može biti izuzetno frustrirajuće, osobito ako je vaš posao ili životni stil vezan uz daljinu, kao što su vožnja, gledanje televizije ili sudjelovanje na sportskim aktivnostima. Srećom, postoje načini da se kontrolira kratkovidnost, a jedna od njih su naočalne leće

Što je kratkovidnost?

Kratkovidnost (myopia) je vizualni poremećaj koji se javlja kada se slika koju oko vidi fokusira ispred mrežnice umjesto na njoj. To znači da osoba vidi objekte u blizini jasnije od objekata koji su dalje. Kratkovidnost se mjeri u dioptrijama (D) i obično se označava s negativnom vrijednošću, na primjer, -2,50 D. Što je veća negativna dioptrija, to je veća kratkovidnost.

Koji su uzroci i simptomi kratkovidnosti?

Kratkovidnost može biti nasljedna ili se može razviti tijekom života. Glavni uzrok kratkovidnosti je izduženje oka, što znači da se očna jabučica proteže u duljinu i time mijenja fokus. Drugi čimbenici koji mogu pridonijeti kratkovidnosti uključuju prekomjerno korištenje pametnih telefona, tableta i drugih digitalnih uređaja, kao i nedovoljno boravka na otvorenom.

Simptomi kratkovidnosti uključuju zamućen vid na daljinu, poteškoće u čitanju prometnih znakova ili gledanju TV-a s udaljenosti, glavobolju i umor očiju.

Kako se kontrolira kratkovidnost (naočalne leće)?

Naočalne leće su jedan od najčešćih načina za kontrolu kratkovidnosti. One djeluju tako da mijenjaju putanju svjetla koje ulazi u oko i omogućuju fokusiranje slike na mrežnicu. Naočalne leće za kratkovidnost su konkavne, što znači da su tanke na sredini, a debele na rubovima. One se mogu nositi tijekom cijelog dana ili samo za određene aktivnosti, kao što su vožnja ili gledanje TV-a.

Kada se nosi naočalna leća, svjetlost se lomi tako da se fokusira na mrežnicu, a ne ispred nje. Ovo omogućava jasan vid na daljinu. Postoje različite vrste naočalnih leća koje se mogu koristiti za kontrolu kratkovidnosti, kao što su plastične, polikarbonatne, leće

Kontaktirajte nas!

Javite nam se putem kontakt forme, telefona, mail ili putem društvenih mreža!

Posjetite nas!

Nalazimo se u prekrasno novouređenom prostoru na adresi Gradiščanska 32, 10000 Zagreb.